Je liep door de straat en zag ineens een prachtig huis met een te koop bord in de tuin. Of je zat ijverig online te zoeken en vond daar een prachtige woning. Na een bezichtiging weet je het zeker. Je wil een bod doen op dit huis! Of je dat nu al (een paar keer) eerder gedaan hebt, of juist voor het eerst een bod gaat uitbrengen; het is altijd spannend. Wij helpen je graag verder. Van voorbehoud van financiering en bouwkundige keuringen tot alle prangende vragen die je over het uitbrengen van een bod hebt; je leest erover in deze blog.


Bod doen op een huis: zo pak je dat aan
Je liep door de straat en zag ineens een prachtig huis met een te koop bord in de tuin. Of je zat ijverig online te zoeken en vond daar een prachtige woning. Na een bezichtiging weet je het zeker. Je wil een bod doen op dit huis! Of je dat nu al (een paar keer) eerder gedaan hebt, of juist voor het eerst een bod gaat uitbrengen; het is altijd spannend. Wij helpen je graag verder. Van voorbehoud van financiering en bouwkundige keuringen tot alle prangende vragen die je over het uitbrengen van een bod hebt; je leest erover in deze blog.
Een bod uitbrengen op een huis met hulp
Omdat het uitbrengen van een bod op een huis lastig kan zijn, kun je natuurlijk hulp inschakelen. Neem bijvoorbeeld een aankoopmakelaar in de hand, dan kan hij of zij een bod uitbrengen in jouw naam. Zij kennen de lokale markt, kunnen een realistische waarde van de woning inschatten én voor je onderhandelen. Dat kan slim zijn, maar je bent er natuurlijk wel wat kosten aan kwijt.
Daarnaast kun je ook de hulp van een hypotheekadviseur goed gebruiken. Een hypotheekadviseur helpt je ook graag bij het uitbrengen van een bod op een huis. Je weet dan precies wat je kunt bieden én je krijgt natuurlijk ook advies over het beste bod voor het huis én jouw situatie. Bod geaccepteerd? Dan gaat de hypotheekadviseur natuurlijk voor je op zoek naar de beste hypotheek. De experts van Milo staan voor je klaar met een onafhankelijk advies!
Waar moet je op letten als je een bod op een huis gaat doen?
- Weet hoeveel hypotheek je kan krijgen. Heb je al een afspraak met een hypotheekadviseur gehad? Of nog niet? Het is belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kan krijgen, voordat je gaat bieden. Zo weet je zeker dat je een realistisch bod doet, en dat voorkomt heel wat stress. Je kunt hier je maximale hypotheek berekenen.
- Vraagprijs of bieden vanaf? Wat je bod precies wordt, is natuurlijk ook afhankelijk van de vraagprijs. Of wordt er een minimumbedrag gesteld, vanaf waar je mag gaan bieden? Afhankelijk van de markt en de staat van het huis, bied je natuurlijk meer of minder.
- Bouwkundige keuring of niet? Je wil achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Een bouwkundige keuring brengt mogelijk verborgen gebreken aan het licht, die natuurlijk je beslissing én onderhandelingspositie beïnvloeden. Zeker bij oudere huizen raden we aan om een bouwkundige keuring te laten doen. Lees er hier meer over.
- De passeerdatum. Moet je ook je eigen woning verkopen? Dan heb je misschien ook wat eisen aan de passeerdatum; die mag dan best wat verder weg zijn. Of misschien huur je wel of woon je nog thuis en ben je flexibel in de passeerdatum. Vaak blijkt dat de passeerdatum een erg belangrijk onderdeel van het bod is, zeker voor de verkopende partij.
- Een persoonlijke boodschap. Het is niet altijd mogelijk, maar in veel gevallen kun je een persoonlijke boodschap bij je bod voegen. Dit kan de verkopers natuurlijk ook overtuigen om het huis aan jou te verkopen!




Bod uitbrengen op een huis zonder voorbehoud van financiering
We hadden het er net al even over: het bieden op voorbehoud van financiering. De meeste mensen die een bod uitbrengen op een huis, doen dat namelijk op deze manier. Het geeft je nog 6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen, nadat het bod geaccepteerd is. Is het dan toch niet gelukt, dan betaal je 10% van de koopsom als boete. Vervolgens gaat de koop niet door.
Krijgt de verkopende partij dus een bod mét voorbehoud van financiering, dan zit er altijd een beetje onzekerheid aan vast. Breng jij dus een bod uit zónder voorbehoud van financiering, dan maak je je bod dus meteen extra aantrekkelijk! Maar loop jij dan geen extra risico? Het antwoord is nee: niet met de Biedgarantie van Milo.

Biedgarantie
Doe je een bod zonder voorbehoud van financiering met de Biedgarantie, en je krijgt de financiering toch niet rond, dan hoef je de boete van 10% niet te betalen. Bod geaccepteerd? Dan betaal je eenmalig 850 euro voor de Biedgarantie. We helpen je graag verder; neem contact op voor meer informatie!
Hoe doe je een bod op een huis?
Oké, je hebt alle informatie bij elkaar. Maar hoe doe je een bod op een huis? Dat gaat via de makelaar van de verkopende partij. Je kunt telefonisch een bod op het huis doen, maar het is verstandig dit ook via e-mail te bevestigen. Dan heb je je je bod namelijk zwart op wit staan, kun je je voorwaarden erbij vermelden én nog een positief bericht achterlaten. En dan is het afwachten maar…
Bod gedaan op een huis: wanneer krijg je reactie?
Als je het bod eenmaal gedaan hebt, breekt er een spannende tijd aan. De tijd kruipt voorbij, en jij moet wachten! Wanneer krijg je nu eindelijk reactie? Dat verschilt natuurlijk per situatie. Vaak krijg je binnen twee werkdagen reactie, maar het kan zeker ook langer duren. Rustig afwachten dus…
Is een bod op een huis bindend?
Als je een bod op een huis doet, ben je dan verplicht om het huis ook te kopen als het bod geaccepteerd wordt? Oftewel; is een bod op een huis bindend? Nee, zolang je nog geen koopcontract getekend hebt, is het bod niet bindend. Heb je een koopcontract getekend, dan heb je nog een wettelijke bedenktijd van 3 dagen.




Oh nee! Spijt van het bod op een huis?
Heb je een bod gedaan en ondertussen een ander huis gezien waarop je verliefd geworden bent? Of ben je om een andere reden van gedachte veranderd? Als je spijt hebt van het bod dat je op een huis gedaan hebt, mag je dit dus altijd nog intrekken.

Wil je weten hoeveel je kunt bieden? Heb je hulp nodig bij het kiezen van een goed bod? En natuurlijk om vervolgens de beste hypotheek te krijgen? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!