Ben je op huizenjacht? Dan weet je vast al dat je heel wat moet regelen als je een woning gaat kopen. Eén van die zaken is de bouwkundige keuring. De één doet het wel, de andere juist niet. We vertellen je er daarom graag meer over!
Dit moet je weten over de bouwkundige keuring
Ben je op huizenjacht? Dan weet je vast al dat je heel wat moet regelen als je een woning gaat kopen. Eén van die zaken is de bouwkundige keuring. De één doet het wel, de andere juist niet. We vertellen je er daarom graag meer over!
Waarom een bouwkundige keuring?
Niet alle mankementen aan een huis zijn te ontdekken tijdens een bezichtiging. En je gaat er toch een hoop geld aan uitgeven… Om zeker te weten dat je een huis koopt dat in goede staat is, laat je een bouwkundige keuring doen. Je weet dan ook meteen welke eventuele kosten eraan zitten te komen voor bijvoorbeeld onderhoud en reparatie. Dit is natuurlijk essentiële informatie die je een weloverwogen beslissing laten maken. Je kunt de uitkomst van de bouwkundige keuring natuurlijk ook gebruiken in de onderhandelingen over de koopprijs.
Doe je de bouwkundige keuring vóór of na het bod?
Dat is een hele goede vraag. Je kunt een bouwkundige keuring zowel vóór als na het bod laten doen. Beide momenten hebben zo hun voor- en nadelen.
Bouwkundige keuring vóór het bod
Voor jou als koper is het ideaal om de bouwkundige keuring te doen vóórdat je gaat bieden. Dan kun je namelijk op basis van je bevindingen, het bod bepalen. Toch is het niet altijd gunstig om de keuring aan te vragen voordat je een bod doet. Zeker niet in tijden van krapte op de woningmarkt, waarbij vaak niet eens tijd is voor een tweede bezichtiging. In zo’n geval kun je beter een bod uitbrengen voordat het te laat is, maar daar zitten natuurlijk wel risico’s aan.
Bod op voorbehoud van bouwkundige keuring
Wat daarom vaker gebeurt, is dat de bouwkundige keuring wordt gedaan nadat je bod geaccepteerd is. Er wordt dan een bod gedaan op voorbehoud van de bouwkundige keuring. In het koopcontract wordt het bouwkundig rapport opgenomen als ontbindende voorwaarde. Met andere woorden: als na de bouwkundige keuring blijkt dat de verkopende partij verborgen gebreken heeft verzwegen (of hier niets vanaf wist), dan mag je het koopcontract nog laten ontbinden. Het gaat hierbij wel om zogeheten “direct noodzakelijk herstel” ofwel de directe kosten die naar boven komen in het bouwkundig rapport. Koper en verkoper kunnen vooraf een bedrag voor deze directe kosten afspreken en dit vastleggen in de koopovereenkomst.
Meldplicht en onderzoeksplicht
Zowel de koper als de verkoper van de woning hebben plichten. De verkoper heeft een meldplicht, wat betekent dat hij of zij alle bekende gebreken aan de woning aan de koper moet melden. Zowel zichtbare gebreken, als ook gebreken die niet direct zichtbaar zijn maar waarvan de koper wel op de hoogte is.
Daarnaast heeft de koper een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je als koper voldoende onderzoek moet doen naar de staat van de woning. Dit omvat niet alleen het persoonlijk inspecteren van de woning, maar ook het laten uitvoeren van de bouwkundige keuring. Hiermee voldoe je aan de onderzoeksplicht. Negeer je deze plicht, dan kan dat ertoe leiden dat je minder rechten hebt als je achteraf nog gebreken ontdekt.
Onder voorbehoud van bouwkundige keuring “doorstrepen”
Spreken de koper en verkoper géén voorhoud van bouwkundige keuring af, dan wordt dit zichtbaar doorgestreept in het koopcontract. Als koper zie je dan af van je wettelijke onderzoeksplicht. Dit moet zichtbaar doorgestreept worden, zodat je bij het lezen van het koopcontract ziet dat de standaard tekst is doorgestreept. Zo is iedereen zich duidelijk bewust van het feit dat er wordt afgezien van dit voorbehoud.
Wat zijn de kosten van een bouwkundige keuring?
In veel gevallen is het dus zeer verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Maar dat kost natuurlijk wel wat. Gemiddeld liggen de kosten van een bouwkundige keuring op ongeveer €350. Best wat kosten natuurlijk, maar het kan je uiteindelijk veel geld besparen.
Is de bouwkundige keuring aftrekbaar?
In de meeste gevallen betaalt de koper van een woning de kosten voor het uitvoeren van de bouwkundige keuring. De koper heeft er natuurlijk ook vaak het meeste baat bij. In sommige gevallen zijn de kosten van de bouwkundige keuring wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dat is het geval wanneer de keuring verplicht is gesteld door de geldverstrekker.
Heb je meer vragen over de bouwkundige keuring of heb je advies nodig omtrent het kopen van een huis en het aanvragen van een hypotheek? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar. Stuur ons vrijblijvend een WhatsApp-berichtje of vul ons contactformulier in. We helpen je graag verder!