Hypotheeklasten bestaan meestal uit twee delen: de rente die je moet betalen en de aflossing zelf. Extra aflossen zorgt ervoor dat je schuld vermindert. Hierdoor dalen je maandlasten. Ideaal, toch? Ja, maar het is belangrijk om te weten dat je niet altijd onbeperkt extra kunt aflossen en dat het niet in elke situatie gunstig is. We vertellen je er graag meer over.
Extra aflossen op je hypotheek: de voor- en nadelen
Hypotheeklasten bestaan meestal uit twee delen: de rente die je moet betalen en de aflossing zelf. Extra aflossen zorgt ervoor dat je schuld vermindert. Hierdoor dalen je maandlasten. Ideaal, toch? Ja, maar het is belangrijk om te weten dat je niet altijd onbeperkt extra kunt aflossen en dat het niet in elke situatie gunstig is. We vertellen je er graag meer over.
Extra aflossen kan je maandlasten verlagen
Als je extra aflost op je hypotheek, kan dit je maandlasten verlagen. De rente die je over je hypotheek betaalt, bestaat vaak uit een basisrente en een risico-opslag. Hypotheekaanbieders rekenen een risico-opslag bij een hypotheek die relatief hoog is vergeleken met je woningwaarde. Bijvoorbeeld bij een hypotheek van 100% van de marktwaarde. Heb je flink afgelost of is je huis meer waard? Dan kan de risico-opslag soms omlaag of komen te vervallen. Dit komt omdat de geldverstrekker minder risico loopt als je een lager bedrag aan hypotheekschuld hebt. Hierdoor kan de geldverstrekker je een lager rentetarief aanbieden.
Een aanpassing van de risicoklasse scheelt soms wel 0,5% aan hypotheekrente. Met een lagere risico-opslag kun je misschien wel een paar duizend euro per jaar besparen.
Hoeveel je kunt besparen door extra af te lossen, hangt af van een aantal factoren, waaronder:
- De hoogte van je hypotheekschuld;
- De waarde van je woning;
- De risico-opslag;
- De looptijd van je hypotheek.
Vermijd een boete bij extra aflossing
De meeste geldverstrekkers staan toe dat je per kalenderjaar maximaal 10% van de oorspronkelijke leensom extra aflost. Als je meer aflost, loopt de geldverstrekker mogelijk rente-inkomsten mis en kan er daarvoor een boete in rekening worden gebracht. Dit is vooral het geval als jouw huidige rente hoger is dan de actuele rente.
Met de gestegen rentetarieven is de kans groot dat jouw rentetarief lager is dan de actuele rente. In dat geval hoef je mogelijk geen boeterente te betalen, omdat de geldverstrekker geen rente-inkomsten misloopt. Hij kan het geld dat jij aflost namelijk weer uitlenen tegen een hoger rentetarief.
Wil je weten of je een boete moet betalen voor extra aflossing? Neem dan contact op met je geldverstrekker.
Hier zijn een paar tips om een boete voor extra aflossing te voorkomen:
- Los niet meer af dan 10% van de oorspronkelijke leensom per kalenderjaar
- Controleer je rentetarief. Als je rentetarief hoger is dan de actuele rente, moet je mogelijk wel een boete betalen voor extra aflossing
- Neem contact op met je geldverstrekker als je niet zeker weet of je een boete moet betalen voor extra aflossing
Let op het effect op je hypotheekrenteaftrek bij extra aflossen!
Als je extra aflost op je hypotheek, betaal je minder rente. Dit komt doordat je schuld lager wordt.
Voordelen van extra aflossen
- Je hypotheekschuld neemt af;
- Je maandlasten worden lager;
- De kans op een restschuld wordt kleiner.
Nadelen van extra aflossen
- Ga je verhuizen? Dan kun je mogelijk over een lager bedrag profiteren van de lage rente die je in het verleden hebt afgesloten;
- Extra aflossingen kunnen ook fiscale gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen en heffingskortingen. Ontvang je maandelijks belastingvoordeel terug, dan is het belangrijk om hierop te anticiperen;
- Voor sommige hypotheekvormen, zoals een bankspaar- of levenhypotheek, kan extra aflossen onverstandig zijn.
We onderzoeken het graag voor je. Daarnaast denken we ook graag mee over andere alternatieven die bij jou passen. Samen vinden we een passende oplossing! Neem gerust contact met ons op.